Wat na verkoop?
De start van een familie-imperium, een overname of een plotse verkoop? Als ondernemer kan je de toekomst niet voorspellen, maar één ding staat vast: vroeg of laat geef je de fakkel door.
Met euforie komt altijd (een beetje) rouw
Misschien is het binnenkort, misschien ligt het nog jaren van je verwijderd: maar op een bepaald moment is het aan de volgende generatie. Over het hoe, wat en waarom van zo’n transactie zijn bibliotheken gevuld. Maar wat erna? Daarover zwijgen we nog veel te vaak.
Veel ondernemers die hun bedrijf verlaten, ervaren na afloop iets wat sterk lijkt op een identiteitscrisis. Logisch, als je erover nadenkt. Want met het bedrijf, laat je ook je doel en drijfveren achter. Samen met je professionele invulling, verlies je ook alle relaties, ervaringen, engagementen en uitdagingen die ermee verbonden waren. Hoe laat je zoiets los?
Drie fases
Zelf een bedrijf oprichten, wordt weleens vergeleken met het krijgen van een kind. De perfecte metafoor, want je steekt er liefde in, begeleidt het met zorg naar volwassenheid, om het, uiteindelijk, los te laten. Net zoals ouders die hun kinderen uitzwaaien, moeten ook ondernemers die hun bedrijf verlaten door een proces van loslaten.
Dat specifieke proces kent drie fases. Eerst komt de rouwreflectie. Het zijn dagen, weken of zelfs maanden waarin je terugblikt en de tijd neemt om los te laten. De volgende fase is die van experimenteren: je komt opnieuw in beweging, en zoekt een nieuwe weg. Tenslotte breekt er een periode van nieuwgevonden stabiliteit aan, waarin je settelt in een nieuwe rol of, waarschijnlijker, een combinatie van rollen. Nieuwe hobby’s, een investering, een nieuw bedrijf, mentorschap, vrijwilligerswerk: alles is mogelijk.
Het zou gemakkelijk zijn als je meteen naar die laatste fase kon springen, maar zo werkt het niet. Rouwen, reflecteren en zoeken: het hoort er allemaal bij. Het is normaal. Meer zelfs: het is nodig. Jezelf heruitvinden vraagt tijd.
De kunst van het loslaten
Dat ondernemers die hun bedrijf overlaten een rouwproces doormaken, is onvermijdelijk. Maar de periode na jouw vertrek hoeft geen zwart gat te zijn, noch een deprimerende of angstvallige tijd. Mits wat voorbereiding en de juiste mindset, kan je de weken en maanden gebruiken om rust te nemen, tijd te maken voor oude dromen of te experimenteren en inspiratie op te zoeken.
‘Wat na de verkoop?’ voelt als een vervelende vraag, maar het loont om vooraf al even voorbij de horizon te gluren. Je hoeft geen minutieus plan op poten te zetten, maar zorg in de eerste weken of maanden na de verkoop of overname op zijn minst voor wat structuur. Geef jezelf een reden om elke dag op tijd op te staan.
Neem de tijd om mentaal en fysiek op te laden. Boek een strandvakantie in exotische oorden, engageer jezelf in een lokale organisatie, plan museumbezoeken of stort jezelf in die ondertussen verwaarloosde leeslijst. Waar jij maar energie van krijgt. Vertraag, en duw de ongemakkelijke gevoelens niet weg. Het bitterzoete hoort erbij.
Niet alleen
Belangrijker nog dan goed plannen: zoek mensen op. Durf je kwetsbaar opstellen en connecteer met anderen. Jezelf heruitvinden is niet gemakkelijk. Een metgezel is geen overbodige luxe. Een coach, een vriend of een (ex)ondernemer die het kruispunt al heeft overgestoken: elk op hun manier kunnen ze jouw zoektocht verlichten.
Duw de vraag ‘wat na’ niet weg tot de dag dat je letterlijk de deur achter je toe trekt. En vooral: praat erover. Met je partner, gezinsleden, vrienden, in een boek of op je volgende TED-talk. Zo vermijd je voor jezelf niet alleen het zwarte gat, je maakt het thema ook bespreekbaar voor de volgende generatie ondernemers.