CARE: Crew, Customers and Cash

Als bedrijfsleider neem je vaak beslissingen in het onzekere. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Toch hebben we als ondernemers de verantwoordelijkheid om ons voor te bereiden en actie te ondernemen. Jouw team heeft meer dan ooit nood aan duidelijkheid, transparantie en een leider die er voor hen is. Voor, tijdens of na een economische crisis, de beste leiderschapsmantra blijft: CARE of noem ze de drie c’s: Crew, Customers and Cash.

De huidige situatie biedt ons een unieke kans om niet terug te keren naar het gangbare, maar de toekomst anders in te kleuren. De meest creatieve ideeën en nieuwe opportuniteiten komen vaak voort uit het durven dromen, eens zot doen en experimenteren.

Denken in ‘wat als’ scenario’s biedt hierbij soelaas. Via deze methode breng je verschillende extreme situaties in kaart: beste geval, slechtste geval, iets nieuws of toch maar gewoon hetzelfde. Door afstand te nemen zie je het grotere geheel. Vervolgens zoom je in op interessante pistes voor jouw bedrijf. Dankzij deze scenario’s kan je anticiperen op bepaalde situaties waardoor je minder stress ervaart en gemakkelijker beslissingen neemt. Deze techniek schept ruimte om jouw dromen levensecht voor te stellen en verder uit te werken.

Hoe bereid je jou voor op de heropstart?

“Crew – Draag zorg voor jouw team”

Wees ervan bewust dat velen, ook jouw medewerkers, de voorbije weken tijd namen om na te denken over het leven, zijn of haar passies, ambities en job. Vaak ging dit gepaard met twijfel en onzekerheid. Maar zeker ook met heldendom, en mogelijks grootse plannen voor ’erna’. Daarom is het belangrijk om na deze periode van thuiswerk meteen weer met het team te verbinden. Ontvang het voltallige team op de eerste werkdag bijvoorbeeld met een heerlijk ontbijt. Vertel hen over jouw plan van aanpak nu het bedrijf heropstart. Het helpt om te herhalen waar het bedrijf voor staat, wat je wilt uitstralen en welke de bedrijfswaarden zijn. Mogelijks zorgde de voorbije periode ervoor dat je bepaalde waarden meer wilt beklemtonen. Toon jouw gevoel van: ‘We gaan ervoor!’. En neem zeker ook de tijd om te luisteren naar jouw medewerkers hun input op het voorgestelde plan.

Ieder mens heeft zijn eigen manier om met een situatie om te gaan. Ook jij, de eigenaar en ondernemer, bent gewoon mens. Misschien heb je nu ook nood aan een tijdelijke metgezel op dit traject. Niemand beweert dat je alles alleen moet aanpakken.

“Customers – Partners in goede en slechte tijden”

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de geprefereerde partner blijft van jouw klanten en leveranciers, ook tijdens deze coronauitbraak. Bouw daarom intensere relaties met hen op. Vertoon geen vermijdingsgedrag naar leveranciers of klanten omdat je weet dat jouw klant op korte termijn geen zaken met jou zal doen. In tegendeel, bel hen op en vraag hoe het gaat. Ga op zoek naar een win-win situatie zodat beide partijen er sterker uitkomen. Klanten zullen zich blijvend herinneren hoe je met hen omging in moeilijke tijden.

“Cash is queen”

Een snelcursus in cashflow planning was voor sommigen de eerste actie wanneer de corona crisis uitbrak. Cashflow opvolgen en bijsturen is altijd essentieel, met of zonder economische malaise. Maar vandaag des te meer. Het laat jou toe om te evalueren of je creatieve ideeën en nieuwe opportuniteiten kan lanceren. Je maakt met vertrouwen een (nieuwe) start waarbij je werkt aan de toekomst en zo jouw dromen waar maakt. Bovendien bieden nieuwe projecten perspectief aan het team. Zij ontvangen zo een signaal dat er verder gebouwd wordt aan het bedrijf!

Veel succes!