De familiale kmo: een aantrekkelijke bruid

Ambitieus toptalent tewerkgesteld bij multinationals gaat al eens (meer dan je denkt) op zoek naar ruimere verantwoordelijkheden, met meer directe impact op de bedrijfsresultaten. Het doorstromen van deze high potentials naar de familiale kmo kan daarom heel verrijkend zijn. Een win-win voor beide partijen. Maar, nog te vaak zit de familiale kmo verscholen tussen het riet waardoor de high potential de weg niet vindt naar die schitterende parel om de hoek.

Hoe komt dit toch?

Uit gesprekken met zowel kmo zaakvoerders als professionals actief in grote ondernemingen, leid ik af dat er bij beiden belemmerende overtuigingen bestaan. Dit heeft tot gevolg dat enerzijds de zaakvoerder angst heeft om een high potential aan te werven en te managen. En anderzijds dat de potentiële kandidaat de stap niet zet richting de kmo.

Zo leven er bij de zaakvoerder ideeën als: ‘De potentiële medewerker zal zich na een tijd vervelen door de afwezigheid van uitdagende prikkels in zijn dagdagelijkse job.’ ‘We kunnen te weinig perspectief geven op persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden binnen onze kmo.’ ‘Deze kandidaat zal nooit aarden in een weinig gestructureerde omgeving zoals de onze.’ En, ‘Zo een high potential is veel te duur. Wij kunnen niet hetzelfde aantrekkelijke loonpakket bieden als een multinational.’

De potentiële kandidaat heeft gelijkaardige vooroordelen. Er leeft ook de perceptie dat hij of zij aan loon zal moeten inboeten en dat het volgen van opleidingen uit den boze is. De high potential veronderstelt dat hij of zij snel het plafond zal bereiken door beperkte doorgroeimogelijkheden wegens een vlakke structuur. Daarnaast twijfelt de kandidaat over de werkzekerheid. Dit heeft te maken met de overtuiging dat een kmo minder stabiel is en daardoor meer kans heeft op een faillissement.

De kmo heeft nochtans veel competitieve voordelen ten opzichte van de grote (internationale) bedrijven. Ze bevindt zich doorgaans dichter bij huis en op beter bereikbare locaties. Vaarwel aan de dagelijkse files! Kmo’s worden gekenmerkt door korte hiërarchische lijnen, transparante en snelle beslissingsprocessen en gedeeld ondernemerschap door dik en dun. Het zijn waarden gedreven organisaties met een langetermijnvisie en een gemoedelijke collegiale sfeer. Er wordt hard gewerkt alsook veel leute beleefd. En de verloning? Die valt veelal goed mee.Het vraagt lef van beide kanten! Maar loont voor beide partijen!

Het is belangrijk dat de kmo zaakvoerder op tijd en stond nadenkt over de nodige kennis en vaardigheden om het bedrijf naar een volgend niveau te tillen. Er gaat teveel tijd en geld verloren door problemen en situaties aan te pakken via een systeem van trial and error. Door mensen aan te werven die een professionele ervaring opdeden in grotere bedrijven, injecteer je die kennis in jouw bedrijf. Hierdoor worden innovatieve ontwikkeling en versnelde groei mogelijk.

Gooi die belemmerende overtuigingen dus maar overboord en vind elkaar!