De trainer van de atleet

Met brede schouders en rechte rug leid je dagelijks jouw troepen. Je wil geen blijk van angst of twijfel uitstralen. Dat zou alleen maar onrust veroorzaken. Toch zitten die gevoelens daar en weet je er niet altijd blijf mee. Voor leidinggevenden in corporate bedrijven werd er daarom ‘executive coaching’ in het leven geroepen. Een personal coach. Een klankbord. Een sparringpartner. Vroeger werd een coach wel eens gezien als teken van zwakte. Vandaag is de coach van een leidinggevende als de trainer van een atleet. Toch loop je ze amper tegen het lijf in kmo’s.

Een bedrijf groeit maar zo snel als de eigenaar van het bedrijf groeit.  

‘Hoe leer ik beter  luisteren?’ ‘Hoe leer ik mijn grenzen aan te geven en blijf ik toch in verbinding met mijn team?’ ‘Wat voor type leider ben ik en hoe kan ik meer participatief leiderschap vertonen?’ ‘Deze medewerker is heel waardevol voor mijn organisatie, maar is voor mij als een rode lap op een stier. Wat kan ik hieraan doen?’ 

Coaching is een instrument dat de leider helpt in zijn verdere groei als leidinggevende en als mens. Een bedrijf zal namelijk niet verder ontwikkelen, als de zaakvoerder ervan zich niet verder ontplooit (lees ook ‘Wat wil jij als eigenaar van het bedrijf?’). Je spart misschien af en toe met familieleden of vrienden. Maar dikwijls vertellen zij jou vooral wat je wilt horen. Bovendien kan je niet voor elk dilemma bij hen terecht. En jouw medewerkers? Zij zullen de confrontatie uit de weg gaan uit respect voor jou, hun leidinggevende, en ook uit de vrees om hun job te verliezen. Ja, het is soms ‘lonely at the top’.

“Fanny, ik ben blij dat ik bij jou even de deur kan toe doen en mijn hoofd mag laten hangen”

Een coach geeft je eerlijk terug wat hij of zij waarneemt, duwt je uit jouw comfortzone en maakt het je soms een beetje ongemakkelijk. Hij of zij ondersteunt je in het proces van persoonlijke transitie aan de hand van helpende gesprekken. Gaandeweg worden jouw blinde vlekken zichtbaar en verwerf je inzicht in actuele uitdagingen en jouw functioneren binnen de organisatie. Vooraleer een coach toe te laten, is het belangrijk dat er een goede klik is. En dat je bereid bent om jou open te stellen en aan zelfreflectie te doen. Pas dan komt er een warme vertrouwensrelatie tot stand en zal je grenzen verleggen.