Werken in en aan jouw bedrijf

Herken je het fenomeen dat je, als zaakvoerder, op bureau komt: je opent je laptop en begint met het wegwerken van je mails. Je ontvangt nog wat telefoons van klanten en leveranciers. En sowieso doen er zich enkele interne zaken voor die dringend je aandacht opeisen. Ondertussen nog je team aansturen en tussendoor een sollicitant ontvangen. Voor je het weet is het 18u en vond je nog geen moment om even rustig wat afstand te nemen om vanuit een helikopterview na te denken over de strategie van je bedrijf.

Waarom je als zaakvoerder meer moet doen dan brandjes blussen

Het is een uitdaging om de balans te behouden tussen enerzijds werken in en anderzijds werken aan je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je je rol als ondernemer kan opnemen? Hoe zorg je ervoor dat de dagdagelijkse activiteiten in jouw bedrijf optimaal blijven lopen terwijl je tegelijk die visionair en creatieve dromer bent die jaren vooruit denkt en ‘wat als…’ scenario’s uitwerkt?

Wat is het verschil tussen werken in en aan jouw bedrijf?

Werken in jouw bedrijf omvat de dagdagelijkse operaties. Je probeert jouw organisatie efficiënter te maken, werft de juiste mensen aan en lost problemen op. Je zoomt in op specifieke taken. Werken in het bedrijf is ervoor zorgen dat “het schip” blijft varen volgens de uitgestippelde koers. Als kapitein zorg je voor een degelijk schip, voorzien van de nodige brandstof, proviand en bemanningsleden die met plezier goed samenwerken om het schip op koers te houden.

Werken aan jouw bedrijf betekent dat je op zoek gaat naar kansen in de markt en alert bent voor nieuwe behoeftes van (potentiele) klanten. Je maakt een strategisch plan waarbij je duidelijk maakt van hoe jij jezelf, jouw business, jouw klanten, jouw team en de toekomst van je bedrijf ziet. Je zoomt uit en ziet het geheel. Als kapitein van je schip, bepaal je de lange termijn en de route daarnaartoe.

Het gevaar loert om de hoek wanneer het werken in jouw bedrijf de bovenhand neemt. Je werkt keihard, maar je laat je vooral leiden door de waan van de dag. Je blust veel brandjes en probeert tientallen bordjes in de lucht te houden. En hoe hard je ook werkt, je blijft met je bedrijf op hetzelfde niveau hangen, je verliest de markt uit het oog of je haalt minder en minder voldoening uit je professionele inzet. Zonder richting, noch duidelijke route is zelfs een trip met het mooiste cruiseschip na een poosje maar rondjes varen.

“Het werken in en aan jouw bedrijf is een continu samenspel”

Ben je te sterk operationeel betrokken, dan draait het schip rondjes en evolueert het bedrijf niet. Ben je teveel begaan met het strategisch proces en de grote lijnen dan strandt het schip.

Bij de start van een nieuw jaar enkele dagen aan de lange termijn van jouw bedrijf werken is zeker nuttig, maar niet voldoende. Uiteraard zijn er periodes dat de operationele taken jou volledig lijken op te slorpen. Toch is het cruciaal om het jaar rond parallel te werken IN en AAN jouw bedrijf.

Hoeveel tijd spendeer jij aan het werken aan je bedrijf?

Slaag je er niet in om af en toe een stap terug te nemen, heb je het gevoel dat je voeling verliest met je markt, maar kom je er niet toe om tijd te maken? Het is nooit te laat om het anders te doen. Hierna enkele tips om vaker aan je bedrijf te werken, zonder de dagdagelijkse werkzaamheden uit het oog te verliezen.

Koppel jezelf los van het bedrijf. Door teveel in het bedrijf te werken, wordt het bedrijf te afhankelijk van jou. Onderzoek manieren waardoor het bedrijf kan groeien zonder jouw uitvoerende bijdrage. Met andere woorden, management door delegatie (hierover meer in: Wat wil jij als eigenaar van een bedrijf?).

Netwerken of zoek een sparringpartner. Praat over je uitdagingen, vertwijfelingen en successen met anderen. Je leert veel van hun ervaringen.

Doe aan reflectie. Doet er zich een probleem voor binnen jouw bedrijf, los dan niet enkel het probleem op, denk ook na over hoe je het probleem in de toekomst kan vermijden.

Lees boeken, wees nieuwsgierig. Verdiep je in boeken over ondernemerschap, nieuwe technologieën en alternatieve organisatievormen. Laat je inspireren en probeer de opgedane kennis toe te passen in jouw bedrijf.

Geniet van vakantie. Maak tijd vrij. De geweldigste ideeën bedenk je vaak op vakantie. Even weg van de dagelijkse werkdrukte en nieuwe omgevingen verkennen, zorgen ervoor dat je geïnspireerd ‘bedrijfswaarts’ keert.