Visualiseren is realiseren

Vraag een kind wat het later wil worden, en de kans is groot dat je meer krijgt dan een woord. Je krijgt meteen een hele film. Moeiteloos verzinnen ze bij hun droomberoep een garderobe, klanten en een ingericht kantoor. Ze verbeelden hun dromen concreet, tot in de kleinste details. Zo voelen zelfs de meest onrealistische doelen – van astronaut tot drakentemmer – perfect haalbaar.

Wat kinderen ons leren over ondernemen

Die verbeeldingskracht is meer dan een leukigheidje voor op de speelplaats. Het is een troef, een motor zelfs, weten sportpsychologen en coaches. Of het nu gaat om het winnen van een schaatswedstrijd, een beslissend doelpunt scoren of over de lat springen: wanneer atleten zich voorstellen hoe ze slagen in hun opzet, stijgen hun kansen exponentieel. Topatleten trainen om die reden niet alleen hun lichaam, maar ook hun brein met focus- en visualisatietechnieken. Anders gezegd: wanneer Cristiano Ronaldo een penalty schopt, weet hij waar in het doel de bal zal belanden en hoe het gejuich zal klinken, nog voor zijn voet de bal raakt.

Storyboard

Wat geldt voor kinderen en atleten, geldt ook voor ondernemers: als je een strategie visualiseert, wordt het veel gemakkelijker om dat doel ook te realiseren.

Stel: een app-ontwikkelaar wil zijn bedrijf graag zien groeien tot een ‘ervaringspool voor applicaties.’ Dat klinkt goed, maar het is ook een beetje vaag. Daarop besluit diezelfde ondernemer deel te nemen aan een visualisatie-oefening. Opdracht: aan de hand van foto’s een storyboard maken van zijn doel. Wanneer hij denkt aan zijn strategie, welke beelden roept dat bij hem op?

De man selecteert uiteindelijk foto’s van een vrolijke, losse teammeeting, nieuwe technologieën en, centraal, een futuristisch gebouw waar klanten de kans krijgen om zijn producten te testen en ermee te spelen.

Wat levert het op?

Wie zich zijn doel verbeeldt, zet als het ware een punt op de horizon. Je haalt je einddoel uit de mist, maakt het concreet. Vervolgens kan je een autostrade trekken naar dat punt. Wat is de eerste stap? Wat is de volgende? Anders gezegd: een strategie visualiseren is doelstellingen kristalliseren, waardoor je als bedrijfsleider beter kan focussen.

In het geval van de bedrijfsleider: voor hem wordt duidelijk dat hij iets voor ogen heeft wat eigenlijk atypisch is in zijn sector, namelijk een showroom. De ‘ervaringspool’ krijgt een concrete invulling. Nu kent hij ook zijn eerstvolgende stap: experimenteren met een kleine showroom in zijn huidige kantoor, zodat hij ontdekt hoe hij en zijn team de toekomstige kantoren optimaal kunnen inrichten.

Ook voor medewerkers is zo’n visualisatie opportuun. Door beelden te plakken op een doel, maak je een strategie behapbaar voor een grote en diverse groep. Medewerkers weten waar ze aan bijdragen, waar ze naartoe werken. Dat versterkt de teamgeest en zorgt voor meer engagement.

En de opportuniteiten langs de weg dan?

Sommige ondernemers voelen misschien wat weerstand bij het idee van een autostrade naar een concreet doel. Want hoe zit het met de opportuniteiten die we onderweg tegenkomen? Ondernemen is toch geen rechte baan?

Uiteraard is het positief om alert te blijven voor kansen en veranderingen. Maar zo’n punt op de horizon helpt om je focus te behouden. Bekijk nieuwe kansen in het licht van dat ene, concrete doel. Past het bij wat je wil bereiken? Ga ervoor! Een autostrade is echt breed genoeg om naar links of rechts uit te wijken. Past het er niet in, maar is de kans te mooi om te laten liggen? Overweeg een nieuw bedrijf op te richten, liever dan je koers te verliezen.

De juiste vragen

Voor een kind mag het dan vanzelf gaan, volwassenen zijn de kunst van visualiseren soms wat verleerd. Maar je kan het wel trainen. Begin met het stellen van de juiste vragen. Wat wil je bereiken over vijf of tien jaar? Hoe ziet dat eruit? Wie loopt er rond in dat beeld? Wat voor gevoel roept dat op bij jou? Hoe verlopen de teammeetings? Wat schrijft de pers over jouw bedrijf? In welk gebouw werken jullie? Samen of apart? Leid je het bedrijf alleen, of heb je rechterhanden?

Teken het uit, maak een video, een storyboard of collage. Artistiek talent is geen vereiste. Alles kan. Onthoud dit: als je het verhaal kan projecteren op je netvlies, als je het tot in de details kan dromen, dan kan je het ook waarmaken.