Hoe hak je knopen door?

Een kmo staat op het punt om nieuwe markten te betreden. Gaan ze voor een partnerschap? Of toch een overname? De bedrijfsleiding communiceert aan de medewerkers dat ze zich de komende weken zullen buigen over de groeistrategie. Ze vragen advies aan ervaringsdeskundigen, praten met betrokken personen en maken grondige financiële en organisatorische analyses. Op de besluitende vergadering hakt de ceo de knoop door: een overname. De kogel is door de kerk, alle medewerkers worden ingelicht.

Wat bedrijven winnen als ceo’s stilstaan bij hun beslissingsproces

Of de bedrijfsleiding hier de beste keuze heeft gemaakt, zal enkel de tijd uitwijzen. Maar het team wint alvast veel met hun zorgvuldig proces: een weloverwogen, heldere keuze die hen toelaat snel te schakelen.

Sta je aan het roer van een bedrijf? Dan is van al jouw taken, beslissen de allerbelangrijkste. Jouw keuzes vormen de drijvende kracht van het bedrijf. Besluitvaardigheid zorgt voor vooruitgang en verandering. Maar hoe doe je het goed?

Geen no-brainer

In tegenstelling tot leiderschapsvaardigheden of financiële kennis, bestaat er voor het nemen van beslissingen geen opleiding. Ook de literatuur over het onderwerp is dun bezaaid. Niet zo vreemd als je erover nadenkt: er is geen één juiste manier om een knoop door te hakken. Een vraagstuk is zelden of nooit een no-brainer. Er blijven, ook na uitgebreide research, altijd weerhaakjes en open vragen. Zolang tijdreizen niet is uitgevonden, kan niemand met 100 procent zekerheid het winnende lot aanwijzen.

Hetzelfde geldt voor zogenaamd ‘neutraal’ beslissen. Subjectiviteit laat zich niet volledig uitwissen. We laten ons op een kruispunt altijd onbewust leiden door ons verleden, karakter en overtuigingen. De 100 procent rationele mens? Ook dat ideaal is ongrijpbaar.

Het goede nieuws? Er mag dan geen short cut zijn naar de juiste keuze, je kan wel werk maken van een goed beslissingsproces. Doordacht beslissen en besluitvaardigheid kan je wél leren.  De kunst bestaat er niet in om je verleden en overtuigingen weg te toveren, wel om bewust te zijn van de patronen die je naar een bepaalde keuze leiden.

Zes stappen naar de juiste keuze

  1. Moet je binnenkort een knoop doorhakken? Ken jezelf. Wat geeft voor jou de doorslag bij een keuze? Ga je heel analytische te werk of ben je iemand die jouw buikgevoel volgt? Beslis je heel impulsief en soms een tikkeltje overmoedig? Heb je schrik om fouten te maken door zaken in het verleden? Ben je gemakkelijk beïnvloedbaar? Hoe sta je tegenover risico’s? Het is zoals met autorijden: wie zijn blinde hoeken kent, is een betere chauffeur.
  2. Sta je voor een bepaalde uitdaging of kans? Probeer die dan zo neutraal mogelijk te omschrijven. Woorden doen veel. Er kan al een suggestie of afkeuring in schuilen. Bedenk: hoe zou een buitenstaander deze keuze omschrijven?
  3. Bekijk het vraagstuk vanuit verschillende hoeken. Je kan een beslissing nemen op buikgevoel, of je kan het ook eens bekijken vanuit het oogpunt van andere betrokkenen. Wat hebben zij nodig? Wat is voor hen doorslaggevend? Zo vermijd je tunnelvisie en hou je een open blik.
  4. Vraag je advies? Doe eerst zelf de denkoefening, zo brengen de verschillende antwoorden je niet van je stuk. Weet dat je als bedrijfsleider ook anderen kan beïnvloeden. Geef daarom altijd pas als laatste je eigen mening.
  5. Voel je dat alle mogelijke pistes zijn besproken? Als bedrijfsleider is het jouw verantwoordelijkheid om een beslissing te nemen. Durf de knoop doorhakken. Een doordachte keuze is niet per definitie gemakkelijker, maar van dralen wordt niemand beter.
  6. Verzorg je communicatie. Geef duidelijk aan wanneer de exploratiefase start en wanneer er een beslissing is genomen. Zo weten medewerkers wanneer ze kunnen starten met de uitvoering en gaat het bedrijf vooruit.

Niet gebeiteld in steen

Dé juiste keuze? Die bestaat niet. Beslissingsprocessen, met name die van bedrijfsleiders, zijn altijd complex. Laat dat je niet ontmoedigen. Vertrouw op je zelfkennis en voortschrijdend inzicht. En weet dit: geen enkele beslissing staat gebeiteld in steen. Ongeacht wat morgen brengt: vandaag maak je de beste keuze met de info die je hebt. Opvolgen en bijsturen horen net zo goed bij het ondernemen als knopen doorhakken.