Walk the talk

Elk bedrijf, ongeacht de grootte of eigendomsstructuur, is steeds op zoek naar een eigen verhaal om verbinding te maken met klanten, medewerkers en andere stakeholders. Wat is onze missie? Wie zijn we? Waar privébedrijven tussen ceo-wissels en koersveranderingen soms worstelen met dat vraagstuk, liggen waarden in een familiebedrijf voor de hand. Ze zijn als het ware een verlengstuk van de oprichter. En met het bedrijf, gaan ook de waarden automatisch over van generatie op generatie.

Wat je wint door de waarden van je bedrijf concreet te maken

Voor veel familiebedrijven zijn hun spelregels, principes en drijfveren zo organisch aanwezig in hun werking, dat er ook een risico in schuilt. Waarden kunnen vanzelfsprekend worden. Zo vanzelfsprekend dat het, zeker voor een derde of vierde generatie, moeilijk wordt om ze vast te pakken of te benoemen. 

Engagement

Als familiebedrijf loont het om de authentieke waarden die voor oprichters zo natuurlijk voelen, in woorden te vatten en bewust om te zetten in concreet gedrag. Dat maakt het voor klanten, medewerkers en leveranciers gemakkelijker om zich erin te herkennen. 

De stakeholders van je bedrijf meekrijgen met jouw drijfveren, is meer dan louter een nobel doel. Van een sollicitant tot een nieuwe klant: wie zijn persoonlijke waarden terugvindt in jouw bedrijf, zal zich ook sneller voor jouw bedrijf engageren. Anders gezegd: slaag je erin om de authentieke waarden consistent toe te passen, dan heeft dat een positief effect op het succes van jouw bedrijf.

Allemaal goed en wel, maar hoe benoem je dan precies die waarden? Het is zoals aan een vader of moeder vragen om de vinger te leggen op de waarden waarmee ze hun kinderen opvoeden. Net omdat het zo natuurlijk komt, is het moeilijk om ze tastbaar te maken.

Hoe maak je het concreet?

Gooi niet te snel met trendy woorden. ‘Respect’, ‘diversiteit’ en ‘klantgerichtheid’ komen zowat in elke visietekst voor, maar blijken in de praktijk weleens lege begrippen. Zo kan een bedrijf enthousiast workshops organiseren rond het ‘empoweren van vrouwen’, om dan vervolgens een nieuwe directie aan te stellen met enkel witte mannen tussen de 40 en 55 jaar oud. Het mag allemaal goedbedoeld zijn: geloofwaardig is het niet. 

Probeer daarom regelmatig stil te staan bij de volgende vragen: wat is belangrijk voor jullie? Wat staat centraal in jullie handelen? Heb je moeite met die vragen, dan kan het helpen om ze om te draaien. Welk soort gedrag tolereren jullie absoluut niét? 

Betrek anderen, zoals medewerkers en klanten. Zij kennen jouw bedrijf als geen ander. Waarom werken jouw werknemers hier graag? Waarom waarderen trouwe klanten jullie? Stel de vraag, en ga aan de slag met de feedback.

Praat bij voorkeur in je eigen woorden en toets ideeën meteen aan de praktijk. Hoe ziet klantgerichtheid eruit voor jullie? Wanneer een klant belt met een probleem, wordt die dan beleefd afgewimpeld omdat er eerst intern overlegd moet worden, of zijn medewerkers écht geautoriseerd om die klant te helpen? Hoe vertaalt een begrip als teamwerk zich in de dagelijkse omgang met collega’s? Is het bonussysteem afgestemd op individuele prestaties of resultaten van de groep? 

Leidraad in crisis

Wie erin slaagt om zijn waarden op dagdagelijkse basis om te zetten in concrete acties en keuzes, wint meer dan enkel engagement. Wanneer waarden echt ingebakken zijn in een organisatie, creëer je een systeem dat zichzelf reguleert. Neem een bedrijf waar alle medewerkers doordrongen zijn van een begrip als ‘teamwork’. Wanneer een personeelslid onverwachts vroeger weg moet, is de kans groot dat een collega dat uurtje werk spontaan overneemt. 

Door waarden en principes vast te pinnen, creëer je bovendien een leidraad voor uitdagende periodes. Het is zoals met het ouderschap: op een uitgeslapen zondagmiddag gaat opvoeden vanzelf, maar wanneer je kleuter een crisis krijgt in de supermarkt, is het veel moeilijker om de juiste keuzes te maken. Weten wat je grotere drijfveren zijn, kan op zo’n moment helpen om het hoofd koel te houden en het juiste te doen. Zo is het ook met ondernemen. Neem de coronacrisis. Bedrijven met ‘vertrouwen’ als vaste kernwaarde, hadden ongetwijfeld minder moeite met de plotse omschakeling naar thuiswerk.

Run je een familiebedrijf? Dan weet je dat er grote kracht schuilt in die op het eerste zicht ontastbare waarden en drijfveren. Door ze te benoemen en om te zetten in concrete acties en gedrag, maak je ze niet minder authentiek. Je maakt ze levend.