Boomerang recruitment

Je ex terugnemen: een goed idee?

Wat geldt voor liefde en televisie, geldt ook voor het bedrijfsleven: een reboot is altijd een risico. Er zijn koppels die elkaar na jaren terugvinden – Jennifer Lopez en Ben Affleck lijken gelukkiger dan ooit – maar bij andere halen de problemen het van de nostalgie. 

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een oud-werknemer terug aanneemt

Overweeg je een oud-medewerker aan te nemen? Het kan een prima keuze zijn, op voorwaarde dat je ze weloverwogen neemt. Vertrouwd is niet altijd best.

Boemerang

Het opnieuw aanwerven van oud-medewerkers, kortweg boomerang recruitment, was tot niet zo lang geleden een taboe in bedrijfskringen. Het gold als niet-loyaal. Sterker nog: sommige bedrijven hanteerden een strikt beleid om het niét te doen.  Maar de tijden zijn veranderd. Medewerkers blijven niet langer hun hele carrière bij één werkgever. En met het jobhoppen, kregen ook boemerangwerknemers een positieve bijklank. 

Volgens cijfers van Acerta, vullen werkgevers vandaag ongeveer 1 op 20 vacatures met een bekend gezicht. In het licht van de woedende war on talent vormt boemerangrekrutering een welkom extra instroomkanaal. Het is financieel interessant, want je hoeft minder geld te investeren in de zoektocht en onboarding. En de nieuwe ervaringen, contacten en competenties van een oud-werknemer kunnen interessant zijn voor jouw bedrijf. 

Misschien wel het grootste voordeel, is dat oud-werknemers jouw bedrijf kennen. Ze weten hoe jullie zaken aanpakken, welke ongeschreven regels er gelden en welke waarden hoog op de prioriteitenlijst staan. Het risico op een mismatch ligt zo beduidend lager. Toch?

Niet beter, niet slechter

Op papier lijkt een boemerangrekrutering een kans die je als bedrijfsleider niet laat liggen. Maar is zo’n comeback altijd een succes? Over het onderwerp bestaat amper onderzoek. Het onderzoek dat er wel is, nuanceert de voordelen. Een recente Amerikaanse studie bijvoorbeeld, analyseerde de carrière van 1.300 ‘boemerangwerknemers’ bij een grote retailer en vergeleek die met die van nieuwe rekruteringen in hetzelfde bedrijf. Wat bleek? De boemerangwerknemers presteren niet slechter dan voor hun terugkeer, maar ook niet beter. Het idee dat iemand na ‘een tweede kans’ plots harder gaat werken, innovatiever gaat denken of meer gaat verkopen, klopt dus niet. Meer zelfs, op lange termijn tonen de nieuwe werknemers een betere evolutie. 

Ook opvallend: een werknemer die er in het verleden voor koos om het bedrijf te verlaten, heeft een grotere kans om die keuze opnieuw te maken. Een terugkerende werknemer is niet automatisch loyaler dan een nieuw gezicht.

Juiste persoon voor de job

Samengevat: boemerangrekrutering heeft voordelen, maar alleen als de voorwaarden goed zitten. Zo is de reden van vertrek heel belangrijk. Als een werknemer ooit vertrok omwille van persoonlijke redenen, zoals een nieuwe carrièrekans of om meer tijd door te brengen met zijn of haar gezin, dan kunnen jullie de draad opnieuw opnemen. Bij iemand die vertrok na een ontslag of omdat het niet klikte met de bedrijfscultuur, is de kans groot dat dezelfde problemen na verloop van tijd opnieuw opduiken.

Maar een mooi afscheid is nog geen garantie op succes. Jullie zijn immers allebei veranderd. Is de match er nog wel? Zitten de verwachtingen juist? 

Om te kunnen genieten van de voordelen van een comeback, moet de boemeranger ook de juiste persoon zijn voor de nieuwe job. Daarom is het essentieel om het (her)aanwervingsproces grondig te voeren. Plan een degelijk sollicitatiegesprek, waarin jullie niet alleen herinneringen ophalen, maar pertinente vragen stellen. Wat kan deze persoon bijdragen aan deze functie? Wat is zijn of haar motivatie? Vormt het verleden geen struikelblok? Ga ook te rade bij jezelf en het team. Hoe staat iedereen tegenover een hernieuwde samenwerking? Sla ook de onboarding niet over. 

For old times’ sake

Dient er zich een ex-werknemer aan of denk je voor een vacature spontaan aan een oude bekende? Doorloop dan alle stappen die je ook met een nieuwe sollicitant zou overlopen. Zo ben je in het geval van een rekrutering zeker van de toegevoegde waarde en is het geen reboot for old times’ sake. Want dat laatste mag in de liefde dan een mooie afsluiter heten, in bedrijven is het nooit een goed idee.

En, niet onbelangrijk, neem altijd in schoonheid afscheid van werknemers die vertrekken. Knip de banden niet door en hou contact. Wie weet blijkt die ex ooit wel dé man of vrouw voor een toekomstige vacature. Als Jennifer Lopez en Ben Affleck het kunnen, dan jullie ook.