Waarom een winterwandeling gezond is voor jouw carrière

‘Outside your comfortzone is where the magic happens’, gaat het bekende gezegde. Ook professioneel heb je er baat bij om af en toe betreden paden te verlaten. Maar waarom is dat juist? En, belangrijker nog: hoe moet dat dan?

Nog niet zo lang geleden geloofden wetenschappers dat het goed is om te streven naar een leven zonder lichamelijke stress. Vandaag weten we dat het veel gezonder is om af en toe de grenzen op te zoeken van onze fysieke comfortabele cocon. Anders gezegd: wie in de winter regelmatig gaat wandelen, ook al vriest het dat het kraakt, wordt minder ziek dan iemand die veilig aan de radiator blijft zitten. En precies dat geldt ook voor onze comfortzone.

De toekomst ligt achter de haag

Een comfortzone kan een fysieke plek zijn, een bepaald gezelschap of juist een routine. Maar het gevoel is hetzelfde: je kent het systeem, er is een controleerbare uitkomst, het voelt veilig. Dat het goed is om af en toe de grenzen van die vertrouwdheid op te zoeken, weten we allemaal. Oprechte verwondering, een stevige kick of de voldoening van iets moeilijk tot een goed einde te brengen: zulke zaken vind je nu eenmaal niet aan jouw spreekwoordelijke radiator. Maar ook professioneel hebben we er baat bij om af te wijken van platgetreden paden.

Heb je in jouw bedrijf een systeem gevonden dat werkt? Een vast team waarmee het goed draait? Wat goed is, hoef je niet te veranderen. Toch is het gezond om af en toe bestaande routines, systemen of keuzes in vraag te stellen. Eens over de haag te kijken, als het ware. Wanneer je als ondernemer steeds bij hetzelfde blijft, zal je nooit fouten maken. Dat klinkt misschien goed, maar zo blijft ook alles bij hetzelfde. Wanneer je geen fouten maakt, ontneem je jezelf kansen om bij te leren of nieuwe horizonten te verkennen. Door uitdagingen aan te gaan zoals naar een nieuwe potentiële klant stappen, in een debat zetelen of een nieuw product lanceren, leer je jezelf kennen. Je zal op grenzen botsen, maar net zo goed verborgen talenten of dromen ontdekken. Daarbij komt het ook jouw zaak ten goede. Het is door (weloverwogen) risico’s te nemen, dat jouw bedrijf kan groeien. 

Pipi Langkous 

‘Ik kan dat niet’, ‘daar is geen markt voor’, ‘wie zit daar nu op te wachten?’ Komen deze zinnetjes bekend voor? Jezelf voornemen om uit jouw comfortzone te treden is één ding, het daadwerkelijk doen nog iets anders. Angst, onzekerheid of moeite om controle te lossen, kunnen verlammend werken. Krijg je de kans om iets nieuws te proberen, maar bots je op een mentale drempel? Probeer eens volgend gedachtenexperiment. Stel dat je in één vingerknip al je angst om een bepaalde stap zou kunnen wegnemen, zou je de stap dan wagen? 

De kunst om dat vervelende stemmetje in je hoofd het zwijgen op te leggen, is door een nieuwe sprong te visualiseren. Tot in de kleinste details. Twijfel je om in te gaan op een uitnodiging om jouw bedrijf voor te stellen op een event? Stel je op voorhand voor hoe zo’n voorstelling kan verlopen. Wat is het slechtste dat kan gebeuren? Dat er maar vijf mensen opdagen? Of dat iemand een moeilijke vraag stelt? Hoe zou je daarmee omgaan? Is het echt onoverkomelijk? En wat is het beste scenario? Een groot applaus? Nieuwe interessante contacten? Door het allemaal al eens te doorvoelen, voelt het als vertrouwd terrein. Of zoals Pipi Langkous het treffend zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Ben je vooral bezig met wat anderen van jou denken? Ben je bang om wat een eventuele mislukking met jouw reputatie zou doen? Stel je dan even voor dat iemand anders de sprong waagt in jouw plaats. Dat het iemand anders is die een financieel risico neemt of voor de eerste keer op een podium stapt. Zou jij die persoon uitlachen of beoordelen? Wellicht niet. Pas de mildheid die je voelt voor anderen ook toe voor jezelf. En besef: iedereen kampt met onzekerheden. De kans dat anderen die van jou überhaupt opmerken is klein, omdat ze andere katten te geselen hebben.

Toegegeven, het onbekende kan overweldigend zijn. Door doelen te stellen, maak je een uitdaging behapbaar, als klimgrepen op een hoge muur. Ga je voor de eerste keer naar een netwerkevent? Neem je voor om vijf nieuwe mensen te ontmoeten. Worstel je met online aanwezigheid? Stel jezelf als doel om elke dag vijf invites te sturen op LinkedIn en maandelijks één nieuwe post te plaatsen. Je zal zien, na een tijdje lijkt de muur minder hoog en heb je niet langer klimgrepen nodig. 

Zit je erg vastgeroest in denkpatronen, gedrag of routines? Start met iets kleins. Ga in een meeting na een pauze eens op een andere plek zitten. Begin de dag met een kleine babbel met collega’s in plaats van jouw vaste koffie. Door te voelen hoe het is om (kleine) routines te doorbreken, zal je sneller geneigd zijn om het vaker te doen.

Ego heeft geen botten

Wanneer je jezelf voor de eerste keer naar buiten jaagt voor een winterse wandeling, dan is het moment dat je de warme plek bij de radiator verlaat altijd een beetje een kwelling. Zo is het ook met een comfortzone. Iets nieuws proberen gaat altijd gepaard met veel ongemak. Dat is misschien vervelend, maar het is ook normaal én tijdelijk. Voor je het weet geniet je van de wandeling en brengt die je op plaatsen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Loopt het toch eens mis? Dat kan. Maar ook dat is niet onoverkomelijk. Een ego heeft geen botten en kan dus ook niet breken. Volgende keer beter.

Het beste van alles? Wanneer je thuis komt van je wandeling, voelt het niet alleen aan de radiator, maar in het hele huis lekker warm.  Hoe vaker je nieuwe dingen probeert, hoe groter je comfortzone en hoe kleiner het ongemak bij elke nieuwe sprong.