Vijf generaties door één deur

Als we praten over generaties op de werkvloer, praten we vaak over de verschillen. Op die manier vergeten we dat er kansen liggen in die kruisbestuiving van ervaring en innovatie. Hoe zorg je ervoor dat een mix van leeftijden jouw bedrijf ten goede komt?

Van traditionalist tot z

We werden nog nooit zo oud, werkten nog nooit zo lang en richten nog nooit zoveel (familie)bedrijven op. Drie factoren die zorgen voor een unieke situatie op de arbeidsmarkt: nog nooit stonden zoveel generaties naast elkaar op de werkvloer. Er is de jonge generatie z (geboren tussen 1997 en 2012), gevolgd door de welbekende millennials (1981-1996), de soms vergeten veertigers en vijftigers van generatie x (1965-1980), de babyboomgeneratie (1947- 1964) en hier en daar nog een bestuurslid of ceo van de stille generatie of traditionalisten (1928-1946).

In een snel veranderende wereld, zien we bovendien steeds grotere verschillen tussen generaties inzake werkstijl, waarden en verwachtingen. Zo worden traditionalisten omschreven als loyaal maar conservatief, zouden babyboomers vooral zoeken naar jobzekerheid, tegenover de onafhankelijk ingestelde generatie x. Millennials krijgen flexibiliteit toegedicht en gen z zou dan weer zoeken naar betekenis in hun job.

Niet zo onschuldige clichés

Studies naar verschillen tussen generaties kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen, op voorwaarde dat we er niet in blijven hangen. Door te focussen op clichés, gaat het gesprek al snel over mogelijke botsingen en (onoverbrugbare) meningsverschillen. Op die manier gaan we voorbij aan het feit dat in de verschillende achtergrond van die generaties juist een grote kracht schuilt, die het bedrijf ten goede kan komen. 

Jongere generaties zijn mee met de huidige trends en managen, meer dan hun plichtsbewuste (groot)ouders, vanuit het hart. De oudere generaties bezitten dan weer vaardigheden en inzichten die voortkomen uit geleefde ervaring. Ze hebben meer geduld, een gezonde voorzichtigheid en oog voor de lange termijn. Voeg die aspecten samen en je krijgt een progressief ingestelde onderneming met een goede fond. Een bedrijf waar vijf generaties familieleden samenwerken, heeft een pool aan mentorschap ter beschikking. Maar hoe ontgrendel je dat potentieel?

Alles begint met verbinding

De sleutel tot succesvol intergenerationeel samenwerken begint bij begrip. Elke generatie kwam in de werksfeer onder verschillende omstandigheden. Die omstandigheden bepalen in grote mate hun doelen, motivatie en werkwijze. Iemand die begon met werken in 2008, in volle bancaire crisis, zal wellicht een grotere waarde hechten aan routine en zekerheid. Voor een jonger iemand, die zijn of haar eerste job startte tijdens de pandemie, is afstandswerken dan weer heel normaal. 

Beseffen dat we allemaal werken vanuit een specifiek referentiekader, werkt verbindend.  Communiceer over verschillende manieren van aanpak. Maak afspraken. Wanneer is het noodzakelijk dat iedereen samen aan tafel zit? Wat kan gewoon via mail? Zo’n gesprek vraagt werk. Het er eens over hebben tussen de soep en de patatten, zal niet volstaan. Maak er een terugkerend agendapunt van, creëer ruimte om het bespreekbaar te maken.

Geef elkaar daarnaast ook de nodige vrijheid. Er is niet één juiste manier van werken, dus hoeft het ook niet allemaal op dezelfde manier. Vindt de moeder het belangrijk om elke dag naar kantoor te komen, terwijl haar dochter liever zoveel mogelijk van thuis werkt? Zoiets hoeft geen probleem te zijn. Die vrijheid kan best ver gaan. Waarom niet differentiëren of een dochterbedrijf oprichten, als speeltuin voor de jonge generatie om te experimenteren? Zo krijgen innovaties sneller kansen. 

Let wel: die vrijheid kan enkel werken als er ook sprake is van dialoog. De digitalisering van het bedrijf overlaten aan millennials, die op hun beurt de ceo uit de stille generatie lastigvallen met de details? Op papier lijkt het efficiënt, maar in realiteit laat je met zo’n strategie kansen liggen. Het loont om de oudere generaties te betrekken bij innovaties, net zoals het loont om een frisse blik te vragen van jonge generaties bij strategische vraagstukken. Die laatste hebben vaak een gezondere kijk op risicobeheersing, terwijl traditionalisten en babyboomers weten uit ervaring dat sommige dingen tijd vragen, ook als het gaat om digitalisering.

Verrijking

Vijf generaties onder één dak kan je bekijken als een uitdaging, maar ik zie het als een verrijking. In tijden waarin ondernemen steeds meer complexe expertise vraagt, is het een geschenk om te kunnen tappen uit de vele vaatjes van een intergenerationeel team. Mits wat bereidwilligheid, begrip en een positieve mindset is het een win-winsituatie voor iedereen. Of is dat iets dat enkel een gen-x zegt?