Tien vragen om jezelf te stellen in december

De laatste maand van het jaar is de periode bij uitstek om in de spiegel te kijken. Maar hoe neem je een jaar in beschouwing zonder te vervallen in zelfkritiek of zelfbewieroking? We helpen je op weg met 10 vragen, als welgemeend eindejaarsgeschenkje.

De champagne staat fris, de fondue is besteld en de gewonnen levenslessen liggen vers in het geheugen. Nog twee weken voor onze gezamelijke frisse aanvang. Zo’n feestelijke start is leuk, maar december is meer dan een prelude.

De laatste weken van het jaar zijn misschien wel de meest interressante, omdat we ze traditiegetrouw aangrijpen om terug te kijken. Journalisten duiken in de media-archieven voor een jaaroverzicht, kinderen krijgen een rapport mee naar huis en werknemers worden uitgenodigd voor een evaluatie. Wanneer zo’n terugblik goed gebeurt – eerlijk, mild en met een focus op groei – is het een cadeau. Het biedt inzicht in waar we goed in zijn, wat ons plezier brengt en voldoening geeft en wat ons ervan weerhoudt om dat meer te doen. 

Als bedrijfsleider verschijnt zo’n evaluatie niet automatisch in je agenda. Je moet er zelf werk van maken. Maar waarom zou je het jezelf ontzeggen? Een bedachtzame zelfevaluatie geeft je de kans om te leren van ervaringen, trots te zijn op je verwezelijkingen en doelgericht actie te ondernemen.

Wat bracht vreugde?

Hoe neem je een jaar in beschouwing? Hoe kijk je met een objectieve blik achterom? De één vertrekt met zijn bankafschriften van financiële uitgaven en inkomsten, een ander haalt het lijstje met doelstellingen van vorig jaar erbij en gaat ze een voor een af. Nog anderen vertrouwen op hun buikgevoel: hoe voel ik me bij het afgelopen jaar? 

Het is allemaal waardevol, zolang onderstaande vragen er op één of andere manier in terugkomen:

  1. Maak een onderscheid tussen de verschillende gebieden in jouw leven. Wat is er gebeurd op persoonlijk vlak? Wat zijn de professionele ijkpunten? Hoe is jouw financiële situatie geëvolueeerd? Heb je emotioneel een weg afgelegd? Hoe is jouw cirkel of dichte netwerk rondom jou veranderd?
  2. Aan welke aspecten heb je het afgelopen jaar het meeste energie besteed? Waarom? Wil je dat het komende jaar verder zetten of net niet?
  3. Wat waren jouw grootste zorgen het afgelopen jaar? Hoe ben je daarmee omgegaan?
  4. Wat waren jouw grootste uitdagingen of worstelingen? Hoe heb je die aangepakt?
  5. Welke aspecten van het bedrijf leiden vond je leuk? Waar haalde je voldoening uit?
  6. Aan welke aspecten van het bedrijf leiden had je een hekel? Kan je die meer uitbesteden in de toekomst?
  7. Wat bracht allemaal vreugde het afgelopen jaar in jouw leven?
  8. Op welke verwezelijkingen ben je het meeste trots?
  9. Waar wil je over 15 jaar staan? Ben je het afgelopen jaar een stap dichter gekomen of daar net verder van verwijderd?
  10. Welk thema stond vorig jaar centraal in jouw leven? Welke doelen had je voor jezelf gesteld? Zijn die nog steeds relevant? Zijn ze verschoven?

Thema voor 2024

Door stil te staan bij de bovenstaande vragen, kom je automatisch tot de meeste eenvoudige, maar ook belangrijkste vraag: waarom? Waarom doe je wat je doet? Waar kom jij je bed voor uit?  Wat is je doel? Welke impact wil je hebben? Welke mens wil je zijn? 

Het antwoord op die vraag, zet de bakens uit voor 2024: welk thema kan jou inspireren en motiveren in 2024? Daar kan je vervolgens concrete voornemens aan ophangen.

Doe het niet alleen

Het is niet omdat je jezelf evalueert, dat je het alleen moet doen. Krijg je geen grip op de weg die je het afgelopen jaar hebt afgelegd? Vraag feedback aan anderen. ‘Hoe heb jij mij het afgelopen jaar ervaren? Ben ik gegroeid als persoon? Welke uitdagingen heb ik goed aangepakt, welke minder?’ Het zijn allemaal vragen die je, afhankelijk van de context, kan stellen aan vrienden, een raad van advies, je partner of werknemers.  Laat de schroom varen. Gun jezelf het inzicht. Het zal de goesting voor 2024 alleen maar aanwakkeren.