Professioneel scheiden doet leiden

Ook tussen zakenpartners is het sprookje soms over. Maar dat hoeft nog niet het einde te betekenen van het bedrijf. Hoe blijf je een goede leider in een professionele scheiding? 

Love hurts, dat weten we allemaal. Toch is het wachten op de eerste hit over zakenpartners die hun samenwerking stopzetten. Onterecht, want ook over die relatiebreuk valt veel te vertellen. Er zijn evengoed emoties in het spel, omdat tussen vennoten vaak meer speelt dan enkel zakelijke banden. Sommige partners vormen een koppel, zijn vrienden of familie. Daarbij ben je bij zo’n professionele scheiding nooit met twee. Klanten, leveranciers en werknemers: allemaal zijn ze betrokken partij. Precies omwille van het bedrijf dat jullie samen hebben opgebouwd, is het belangrijk om zo’n afscheid professioneel af te ronden. 

Moedige beslissing

Een zakelijk partnerschap is zoals een huwelijk: jullie blijven twee aparte mensen, die samen groeien, soms ook uit elkaar. Meer zelfs, zo’n zakelijk partnerschap komt altijd met extra uitdagingen. Wanneer je gaat samenwerken, ken je elkaar nog niet door en door. Waar bij verliefde koppels initimiteit natuurlijk komt, is communicatie tussen zakelijke partners altijd een zoektocht.

Misschien zorgde een leugen voor een vertrouwensbreuk. Misschien is er een onevenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden, waardoor er wrevel ontstond. Misschien is er onwil om compromissen te sluiten, of hebben jullie een andere visie over de richting en waarden van het bedrijf. Misschien waren jullie ook een koppel, en is de liefde over. 

Het succes van het bedrijf staat of valt met jullie klik. Wanneer die er niet (meer) is, gaan jullie beter jullie eigen weg. Het is de moedigste beslissing die jullie op dat moment kunnen nemen. 

Win-win

Beslissen om uit elkaar te gaan, is één ding. Hoe doe je het goed? Geen twee (professionele) relaties zijn hetzelfde, maar om elkaar goed los te laten, bestaan er wel degelijk handvaten.

Maak het bespreekbaar. Een goed afscheid begint al bij de kennismaking. Idealiter start elke samenwerking met een solide contract, dat ook de exitplannen belicht. Maken jullie een aandeelhoudersovereenkomst op? Bespreek en beschrijf ook de ontbingdingsstrategie. Leg de spelregels vast bij een eventueel conflict. Het klinkt misschien ongemakkelijk om het op een feestelijk moment al meteen over het einde te hebben, maar het zorgt juist voor gemoedsrust. Als er toch stormen opsteken, hebben jullie tenminste een plan om ze te doorstaan.
Hebben jullie geen exitstrategie vastgelegd? Het is nooit te laat, al bespreek je zoiets natuurlijk het best op het moment dat er geen conflict speelt.

Streef naar de win-win.  Tussen teleurstelling, verdriet of kwaadheid is ze soms moeilijk om te zien, maar er is altijd een weg waar iedereen het best uitkomt. Zoek die weg. Streef een resultaat na waar zowel diegene die vertrekt als diegene die blijft en, vooral, jullie onderneming beter van wordt.

Zoek hulp. De win-win nastreven: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Soms lukt dat niet alleen. Weet dat er altijd hulp voorhanden is. Jullie kunnen een professionele bemiddelaar inschakelen, of jullie laten begeleiden door iemand die jullie vertrouwen, zoals een lid uit jullie adviesraad bijvoorbeeld. Probeer emoties en ratio te scheiden, en hou altijd de continuïteit van jullie onderneming voor ogen.

Laat emoties toe. Dat je bij de onderhandelingen over de financiële en praktische regeling emoties best achterwege laat, betekent niet dat je die emoties helemaal moet wegduwen. Een relatiebreuk komt altijd met een rouwproces. Dat geldt evengoed voor een zakelijke scheiding. Of je nu kwaadheid voelt voor de acties van jouw (ex-)partner, verdriet om wat niet meer is of gemis: het mag er allemaal zijn. Maak ruimte om die gevoelens te doorleven en ventileren, want pas als ze verwerkt zijn, kan je écht volledig gaan voor het volgende hoofdstuk. 

Vergeet het goede niet. Dat jullie elk jullie eigen weg gaan, hoeft geen schaduw te werpen over wat jullie samen hebben opgebouwd. Het is niet omdat jullie verhaal nu stopt, dat die vijf, tien of misschien zelfs twintig jaar samen niet goed waren. Probeer dankbaar te zijn voor wat geweest is, voor wat jullie samen hebben opgebouwd. Daar is tijd voor nodig, maar als jullie dit afscheid professioneel afronden, kom je uiteindelijk ook aan dat laatste puntje toe. Beloofd.