Als je co-ceo ook je lief is

Koppels die samen een bedrijf runnen, botsen weleens op smalende reacties. Maar naast lief en leed ook een btw-nummer delen, biedt persoonlijk en zakelijk juist heel wat voordelen. De enige voorwaarden? Complementariteit, gelijkwaardigheid en – Aretha Franklin zong het al – respect.  

  • ‘Ik zou dat niet kunnen, acht uur per dag samen zijn’
  • ‘Hebben jullie ’s avonds nog wel iets tegen elkaar te vertellen?’
  • ‘Breng je geen ruzie mee naar huis?’ 

Voor wie samen met zijn of haar partner onderneemt, klinken bovenstaande opmerkingen vast bekend. Zelfs de meest ruimdenkende mensen schieten vaak in een kramp als het gaat over koppels die samen een bedrijf runnen. Het is een risico, zo geloven we. En ‘niet aan iedereen gegeven’. 

Die algemeen gedeelde aarzeling is opmerkelijk. Tot niet zo lang geleden was samenwerken met een partner of zelfs het hele gezin eerder norm dan uitzondering. Carrièrepaden zijn diverser en persoonlijker geworden – geen slechte zaak – maar ons invidualisme is misschien een tikje doorgeslagen. Als koppel ga je het engagement aan om een leven te delen. Waarom zou daar geen bedrijf mogen bij horen? Dat je iets samen doet, betekent nog niet dat je jezelf verliest. Daarbij biedt het heel wat voordelen.

Verdieping

Samen een bedrijf runnen, zorgt voor een extra dimensie aan jullie relatie. Jullie creëren een nieuw, professioneel doel. Jullie gaan samen een stevige uitdaging aan en bouwen samen aan een project. Niet toevallig wordt een bedrijf vaak vergeleken met een kind. Als oplapmiddel voor een kaduuke relatie is het nooit een goed idee, maar in een gezonde relatie zorgt het juist voor verdieping.

Ook voor het bedrijf zelf biedt zo’n ondernemend koppel voordelen. Waar louter professionele partners altijd het risico lopen dat ze door persoonlijke ontwikkelingen in hun leven niet meer op één lijn zitten, speelt dat bij koppels veel minder. Omdat ze samenleven – en de heuvels en putten van het leven dus samen nemen- blijft hun neus vaker in dezelfde richting.

Door hun sterke band, hebben liefdespartners bovendien minder tijd nodig om te aligneren, waardoor het bedrijf sneller kan schakelen. Het engagement is er diep geworteld, omdat het door twee mensen wordt gedragen en onlosmakelijk is verbonden met hun persoonlijk engagement. 

Ten slotte verzekert het continuïteit. Omdat er twee mensen aan het roer staan, kan er altijd iemand overnemen in geval van ziekte, mentale problemen of zelfs overlijden.

Gelijkwaardigheid

Voor jullie hand in hand naar het ondernemingsloket wandelen: het feit dat je co-ceo toevallig ook je lief blijkt, is nog geen garantie op succes. Het belangrijkste criterium – naast een gezonde relatie – is dat jullie met jullie vaardigheden en talenten elk apart iets toevoegen aan het bedrijf. Aan de slag gaan in het bedrijf van jouw lief omdat je toevallig zonder werk zit: praktisch lijkt het handig, maar dat maakt het nog geen goed idee. Je kan samen een briljant idee bedenken, maar durf daarna ook de vraag stellen: zijn wij een goeie match om dit idee uit te werken? Zijn we complementair genoeg?

Vervolgens is het essentieel dat jullie verantwoordelijkheden duidelijk afbakenen, zodat jullie elk een eigen rol vinden in het bedrijf waarin jullie eigen talenten autonoom kunnen ontplooien. Op die manier krijg je ook de kans om de ander te zien groeien, en te respecteren.

Ook gelijkwaardigheid is belangrijk. Ja, koppels ondernemen al generaties lang samen. Maar de maatschappij waarin ze dat doen, is wel veranderd. De tijd dat (veelal vrouwelijke) partners in de schaduw opereerden, terwijl de ander de leiding op zich neemt, ligt achter ons. 

Wat geldt voor andere professionele koppels, geldt ook voor jullie. Samen een bedrijf runnen, kan alleen als jullie onafhankelijk zijn ingesteld, visie en waarden delen en er een gelijkaardige filosofie over werken op nahouden. Anders gezegd: de mayonnaise moet pakken, er moet sprake zijn van een professionele klik

En de befaamde work-life-balans? Het cliché dat zegt dat je alle persoonlijke problemen moet thuis laten, en alle zakelijke uitdagingen op het werk: zoiets werkt zelden in de praktijk. Het kan juist verbindend zijn om in de auto samen even te ventileren, of overdag wat milder te zijn omdat je partner iets doormaakt. Belangrijk is dat jullie waken over professionaliteit, wederzijds respect en heldere communicatie. 

En wat als we uit elkaar gaan?

Als je co-ceo ook toevallig je levenspartner is, biedt dat veel voordelen. Is het dan altijd een sprookje? Nee, natuurlijk niet. Misschien botsen jullie op een onoverkomelijk verschil in visie, misschien ontstaat er wrevel of misschien is de liefde op een bepaald punt gewoon op. 

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheid, maar onoverkomelijk is het niet. Ook bij professionele vennoten scheiden immers soms de wegen. Wat geldt voor hen, geldt ook voor jullie: er is een goede manier om elkaar los te laten, en het hoeft niet het einde te betekenen van jullie bedrijf.